Experos taxiskola

13 mars, 2014

Nu har det hänt igen, en av våra kunder som besökte oss i Stockholm har råkat ut för en hutlöst dyr taxiresa. Av den anledningen kan det vara på sin plats med en liten utbildningsinsats.  Taximarknaden är avreglerad, fri prissättning och konkurens gäller. Problemet är att många av kunderna inte har en aning om vad resan kommer att kosta eller hur priserna skiljer sig mellan olika bolag.

Så hur känner man igen en dyr-taxi? – Här följer några exempel som bör få varningsklockorna att ringa:

Om du frågar om priset och får svaret ”Jag kör med taxameter”. Det är ungefär som att man i en butik skulle besvara samma fråga med ”Jag har kassaapparat”. Priset blir liksom en liten, eller oftast stor, överraskning när det är dags att betala.

En taxi som har de bakre rutorna nervevade helt eller delvis. Detta kan bero på att chauffören vill vädra ut något ur bilen, vilket är illa nog, men värre är att han nog snarare försöker dölja priset.

Säkrast är förstås att titta på jämförpriset som ska vara synligt på en gul/svart dekal, som vanligtvis sitter på rutorna på bakdörrarna. De priser som anges gäller en resa på 10 km som tar 15 min. Priset anges för de olika dygns-taxorna och priset för en resa med den högsta taxan skrivs ut med stora siffror.

taxiskolan_450

Den övre bilden är från en taxi vars högsta jämförpris 306 kr, vilket är ett normalpris i Stockholm.

Den nedre bilden är från en taxi vars högsta jämförpris är 911 kr! Det betyder att den är nästan tre gånger så dyr för en resa på den högsta taxan, vilken för övrigt här gäller onsdag till måndag 01:00-23:00!

Bon voyage!